Zupa tajska
Wreszcie udało mi się stworzyć idealnie pyszną kompozycję zupy tajskiej. Omnom.
Składniki:
- ok. 150 g mrożonej mieszanki chińskiej (bez grzybów)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3-4 cm imbiru pociętego w cienkie słupki
- 1/2 średniej cebuli posiekanej w piórka
- 1 duży ząbek czosnku w plasterkach
- 3 łyżki masła orzechowego
- 60 ml gęstej śmietanki kokosowej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 1 łyżeczka chińskiej fasoli w oleju
- 1 łyżka oleju chilli
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- 1/2 łyżeczki mieszanki ziół tajskich
- 4-5 liści limonki kafir
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Dodatki do podania: - świeża natka pietruszki/kolendra do podania
- 1/4 cytryny
- sezam do podania
- prażone orzeszki ziemne
- tofu
Wykonanie:
- Podsmaż cebulę, imbir i czosnek na oleju. Dodaj mieszankę warzyw chińskich, smaż przez chwilę do rozmrożenia. Dodaj resztę składników do zupy. Gotuj przez ok. 10 minut do połączenia składników.
- Na koniec spryskaj sokiem z cytryny, dodaj orzeszki ziemne, sezam, tofu, posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.
Komentarze
Prześlij komentarz