Zupa tajska

 


Wreszcie udało mi się stworzyć idealnie pyszną kompozycję zupy tajskiej. Omnom.

Składniki:
  • ok. 150 g mrożonej mieszanki chińskiej (bez grzybów)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3-4 cm imbiru pociętego w cienkie słupki
  • 1/2 średniej cebuli posiekanej w piórka
  • 1 duży ząbek czosnku w plasterkach
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 60 ml gęstej śmietanki kokosowej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • 1 łyżeczka chińskiej fasoli w oleju
  • 1 łyżka oleju chilli
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki mieszanki ziół tajskich
  • 4-5 liści limonki kafir
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

    Dodatki do podania:
  • świeża natka pietruszki/kolendra do podania
  • 1/4 cytryny
  • sezam do podania
  • prażone orzeszki ziemne
  • tofu
Wykonanie:
  • Podsmaż cebulę, imbir i czosnek na oleju. Dodaj mieszankę warzyw chińskich, smaż przez chwilę do rozmrożenia. Dodaj resztę składników do zupy. Gotuj przez ok. 10 minut do połączenia składników.
  • Na koniec spryskaj sokiem z cytryny, dodaj orzeszki ziemne, sezam, tofu, posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki