Pączki

Okazuje się, że domowe pączki to nic skomplikowanego ❤ Dobrze jednak mieć pewne doświadczenie z wyrabianiem ciasta drożdżowego, a smażenie i dekorowanie to już z górki.

Składniki na małą porcję (10 niewielkich pączków):
  • 260 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka owsianego
  • 45 g cukru
  • 25 g margaryny
  • 13 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 0,7 l oleju rzepakowego do smażenia

    Lukier:
  • 1/3 cytryny
  • ok. 3 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
  1. Przygotuj odmierzone składniki.
  2. Zrób zaczyn: do kubka wrzuć drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i dolej do tego ok. 1/3 kubka ciepłego mleka (te porcje odlicza się z puli odmierzonych składników z listy, nie są to dodatkowe składniki). Wszystko dokładnie mieszaj i rozcieraj. Odstaw kubek z zaczynem do aktywacji na 10 minut.
  3. Z mąki odłóż ok. 30 g na później do podsypywania. Resztę mąki przesiej do dużej misy, dodaj cukier i sól.
  4. Resztę mleka i margarynę podgrzej razem w garnuszku. Ma być ciepłe na tyle, żeby margaryna się rozpuściła, ale nie bardzo gorące.
  5. Do misy z suchymi składnikami wlej gotowy zaczyn i mleko z margaryną. Od razu mieszaj je energicznie łyżką. 
  6. Teraz zacznij lekko podsypywać ciasto pozostałą mąką. Zbierz je łychą na środek miski, posyp mniej więcej całe, by dało się wziąć kulę w rękę. Przełóż na posypaną mąką deskę i ugniataj przez kilka (ok. 5-7) minut co chwilę podsypując mąką, jeśli bardzo się klei. Ale nie przesadzaj z mąką, trochę ma się kleić.
  7. Wyrobione ciasto przełóż do miski, posyp troszkę mąką. Przykryj szmatką, przełóż na 1 h w ciepłe miejsce, by wyrosło.
  8. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną delikatnie mąką deskę. Rozwałkuj na wysokość ok. 2-3 cm.
  9. Dużą szklanką wytnij kółka, a w nich można mniejsze kółka (do tych mniejszych użyłam części z wyciskarki do czosnku). Układaj wycięte pączki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pozostałości zagnieć ponownie i wykorzystaj ciasto do końca. Blaszkę z pączkami pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  10. Do dużego garnka wlej ok. 0,7 l oleju rzepakowego, mocno rozgrzej. Sprawdź temperaturę po kilku minutach, wrzucając mały pączek. Jeśli skwierczy, to jest okej i można smażyć :) Jeśli olej nie będzie mega gorący, pączki wciągną tłuszcz.
  11. Wrzucaj po 3-4 pączki na porcję, smaż z każdej strony ok. 2 minuty. Wyciągaj na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju.
  12. Przygotuj lukier: wyciśnięty sok z cytryny połącz dokładnie z cukrem pudrem. Dodawaj cukier powoli, by osiągnąć odpowiednią konsystencję. Posmaruj pączki lukrem (ja użyłam pędzelka) i udekoruj od razu, by Twoje ulubione dodatki dekoracjne się przykleiły. GOTOWE! ^^

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki