Pikantny bulion azjatycki

Ten bulion to strzał w dziesiątkę: idealnie pikantny, głęboki w smaku, pełen umami... Zatopisz w nim dim sumy, makaron, a przede wszystkim siebie.

Składniki (na 1 litr bulionu, ok. 5 niewielkich porcji):

1 litr wywaru warzywnego - przepis na wywar TUTAJ lub wersja easy - bulion z kostek instant

2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty miso

2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty gochujang

3 łyżeczki chińskiego oleju na bazie fermentowanej soi (Bean Paste in Chilli Oil kupiona w Kuchniach Świata)

5 ząbków czosnku (przeciśnięte przez praskę)

Opcjonalnie: 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru, 10 cm pora pokrojonego w kółeczka i lekko podsmażonego na oleju, ulubione kiełki, ulubione glony, ziarna sezamu i dowolna wkładka mączna (przykładowy przepis na pierożki dim sum TUTAJ) lub tofu.

Przygotowanie bulionu:

Uwaga: wszystkie składniki z listy są ważne, nie pomijaj żadnego. Jeśli nie masz pasty gochujang, użyj innej bardzo pikantnej pasty lub chińskich płatków chilli w oleju (Kuchnie Świata). Jeśli nie masz oleju chińskiego - dodaj inny ciemny, aromatyczny olej. Miso jednak nie zastąpisz niczym innym.

Do 1 litra wywaru warzywnego dodaj wszystkie składniki, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Dodaj ulubione składniki z listy "Opcjonalnie". I już gotowe SUPER danie azjatyckie. Mega mega dobre, zaufaj mi.

Jeśli zbyt pikantne, wystarczy dolać więcej bulionu lub po prostu wody.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Zupa tajska