Kremowy ramen



Czy da się w ogóle zrobić w domu ramen tak dobry jak w restauracji? To pytanie zadawałam sobie od kilku lat, aż przekonałam się, że można!

Gdy mówię, że robię ramen w domu, często słyszę, że jest to bardzo pracochłonne. I tak, i nie. Otóż przygotowanie wywaru warzywnego wymaga kilku godzin (ja gotuję ok. 4 godzin), więc zazwyczaj gotuję go dzień przed przygotowaniem ramenu. Kolejną potencjalnie czasochłonną czynnością jest przygotowanie składników do ramenu - ja najczęściej piekę warzywa i grzyby. Tak naprawdę pieczenie warzyw to 30-40 minut, a w tym czasie można już przygotować tare, czyli obłędnie kremowy, esencjonalny sos z pastą miso.

Wywar warzywny
Wywar warzywny przed ugotowaniem


Jeśli więc jesteście gotowi, zaczynamy!

Lista składników:


1. Wywar-sztosik (baza do każdej zupy, risotta lub czysty do picia):
  • duży pęk włoszczyzny (lub oddzielnie 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, cały por)
  • liście od włoszczyzny (zimą o nie ciężko, ja latem zamroziłam liście selera, pietruszkę i koper)
  • duża cebula (+ czyste łupiny osobno)
  • 1/2 jabłka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka suszonych/mrożonych/świeżych grzybów leśnych
  • 20 kulek czarnego pieprzu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soli
  • 3 kulki jałowca
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • 1 łyżka suszonego lubczyku (lub świeże liście dostępne sezonowo)
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie: 2 plasterki korzenia kurkumy, pół suszonej papryczki chili
  • opcjonalnie: brukselki/pieczarki/kawałek kapusty pekińskiej lub włoskiej
2. Tare, czyli sos do ramenu (na 2-3 porcje):
  • 1 szklanka mleka sojowego lub z nerkowców
  • 3 łyżki czerwonej pasty miso (uwaga: niektóre nie są wegańskie, ja kupiłam wegańską w Kuchniach Świata)
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie: 1 łyżka chińskiego oleju na bazie fermentowanej soi (Bean Paste in Chilli Oil kupiona w Kuchniach Świata) lub innej ostrej oliwy z chilli
3. Makaron do ramenu - można kupić suchy do gotowania (np. House of Asia - 4 porcje) lub praktycznie gotowy zapakowany próżniowo (porcja dla 1 osoby)

4. Polecane dodatki (albo poszalej z tym, co masz w lodówce):
  • batat
  • marchew
  • pieczarki
  • tofu
  • papryka
  • sezam
  • kiełki
  • szczypior


Do dzieła! Czyli...


1. Ugotuj wywar-sztosik. Latem nie obieraj włoszczyzny, wystarczy dobrze ją umyć. Zimą obierz warzywa. Podpiecz na gazowym palniku marchew, seler, pietruszkę i obraną cebulę. To dobrze, że trochę się spalą i będą miały czarne plamy. Nie ucinaj gałązek od ziół, one również nadadzą wywarowi aromatu. Włóż wszystkie składniki do garnka (największego, jaki masz), zalej wodą praktycznie do samej góry. Gotuj wywar długo pod przykryciem (minimum 3 godziny, najlepiej ponad 4) na minimalnym ogniu/mocy kuchenki. Jeśli w trakcie gotowania woda bardzo wyparuje (to normalne, o to chodzi), dolej trochę wrzątku z czajnika. Po ugotowaniu wyłów z wywaru wszystkie warzywa i przyprawy. Odciśnij je na sitku, mocno ugniatając, jest w nich mnóstwo esencji.

Protip 1: Jeśli nie masz kuchenki gazowej/palnika, warzywa możesz podpiec w piekarniku (przy maksymalnej mocy) lub ugrillować na suchej patelni. Ważne, żeby się zarumieniły lub przypaliły.

Protip 2: Jeśli masz specjalną kulkę do przypraw, użyj jej do pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i goździków, a nawet liści laurowych i imbiru; jeśli masz metalowy zaparzacz do herbaty w kształcie kulki - też da radę! Ułatwi Ci to wyławianie przypraw po gotowaniu.

2. Przygotuj warzywa i dodatki. Ja wybrane warzywa i pieczarki kroję, nacieram dokładnie olejem (dokładnie!) i piekę ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Bataty zostawiam w skórce (tylko dokładnie myję). Tofu najlepiej usmażyć (można na suchej patelni bez tłuszczu).

3. Przygotuj tare. W rondelku zmieszaj wszystkie składniki na tare i gotuj do momentu, aż sos będzie naprawdę gęsty (ok. 20 minut), od czasu do czasu mieszając.

4. Połącz wywar z tare. W takiej proporcji, jakiej będzie dla Ciebie smaczny. Ja zazwyczaj używam ok. 1/4 porcji całego wywaru (ok. 400 ml dla dwóch osób; jeśli chcesz mieć więcej, należy zwiększyć ilość tare). Ramen nie może być zbyt rzadki, ma być kremowy.

5. Ugotuj makaron. Tutaj wielkiej filozofii nie ma, więc trzymaj się instrukcji, a następnie przelej go zimną wodą.

6. JEDZ! 💓 Tylko nie z garnka, najpierw do głębokiego talerza nałóż makaron i dodatki, a następnie zalej kremowym szczęściem.

Smacznego!!! 😻


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Pikantny bulion azjatycki

Zupa tajska