Muffinki bananowe

W pełni wegańskie, lekkie w środku, idealne. Polecam polać kwaśniejszym musem owocowym (np. zblendowanymi malinami).

Składniki (porcja na 9 małych papilotek):
  • 1 średni banan
  • 60 ml oleju
  • 50 ml ciepłej wody (lub ciut więcej, potem można dodać)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 szklanka mąki (160 g)
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garstka pokruszonych orzechów włoskich
  • kilka rozdrobnionych kostek gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wykonanie:
  • Rozgnieć banana widelcem (możesz dodać łyżkę wody, żeby poszło łatwiej), od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
  • Do banana dodaj olej, wodę, masło orzechowe, olejek. Dokładnie połącz składniki.
  • Do drugiej miski (docelowej) wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sodę, cynamon, orzechy, czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
  • Mokre składniki wlej do suchych. Mieszaj łyżką, aż mąka zniknie. Nie mieszaj za długo. Można dolać trochę wody, jeśli konsystencja jest zbyt sucha.
  • Masę przełóż do foremek. Piecz ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem wbij patyk i sprawdź, czy w środku są dopieczone.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki