Muffinki bananowe
W pełni wegańskie, lekkie w środku, idealne. Polecam polać kwaśniejszym musem owocowym (np. zblendowanymi malinami).
Składniki (porcja na 9 małych papilotek):
- 1 średni banan
- 60 ml oleju
- 50 ml ciepłej wody (lub ciut więcej, potem można dodać)
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 szklanka mąki (160 g)
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garstka pokruszonych orzechów włoskich
- kilka rozdrobnionych kostek gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wykonanie:
- Rozgnieć banana widelcem (możesz dodać łyżkę wody, żeby poszło łatwiej), od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
- Do banana dodaj olej, wodę, masło orzechowe, olejek. Dokładnie połącz składniki.
- Do drugiej miski (docelowej) wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sodę, cynamon, orzechy, czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
- Mokre składniki wlej do suchych. Mieszaj łyżką, aż mąka zniknie. Nie mieszaj za długo. Można dolać trochę wody, jeśli konsystencja jest zbyt sucha.
- Masę przełóż do foremek. Piecz ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem wbij patyk i sprawdź, czy w środku są dopieczone.
Komentarze
Prześlij komentarz