Crumble z owocami
Pyszne śniadanie na słodko i ciepło. O każdej porze roku dowolne owoce (również mrożone) dadzą radę. Na zdjęciu widać niewiele kruszonki, ale bez obaw - jest również w środku ;)
Widziałam wiele skomplikowanych przepisów. Tutaj wersja naprawdę podstawowa i najmniej zdrowa.
Składniki na kruszonkę (2-3 miseczki żaroodporne):
- 100 g mąki pszennej (z czego ok. 20% dałam razowej)
- 50 g wegańskiego masła/margaryny
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- dowolne owoce sezonowe/mrożone (ja użyłam borówek)
Wykonanie:
- Wymieszaj składniki na kruszonkę (masło ma być pokrojone). Ugniataj aż uzyskasz kulkę. Kulkę zawiniętą w folię spożywczą włóż do zamrażarki na ok. 30 minut.
- Włóż ulubione owoce do miseczek na ok. 3 cm grubości. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach ciasto i posyp owoce GRUBO. Kruszonki ma być mega dużo, to danie to kruszonka!
- Piecz ok. 30 min. w temperaturze 190 stopni.
- SZAMAJ NA CIEPŁO :D Mmmm.
Komentarze
Prześlij komentarz