Crumble z owocami

Pyszne śniadanie na słodko i ciepło. O każdej porze roku dowolne owoce (również mrożone) dadzą radę. Na zdjęciu widać niewiele kruszonki, ale bez obaw - jest również w środku ;)

Widziałam wiele skomplikowanych przepisów. Tutaj wersja naprawdę podstawowa i najmniej zdrowa.

Składniki na kruszonkę (2-3 miseczki żaroodporne):
  • 100 g mąki pszennej (z czego ok. 20% dałam razowej)
  • 50 g wegańskiego masła/margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
Składniki na nadzienie:
  • dowolne owoce sezonowe/mrożone (ja użyłam borówek)
Wykonanie:
  • Wymieszaj składniki na kruszonkę (masło ma być pokrojone). Ugniataj aż uzyskasz kulkę. Kulkę zawiniętą w folię spożywczą włóż do zamrażarki na ok. 30 minut.
  • Włóż ulubione owoce do miseczek na ok. 3 cm grubości. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach ciasto i posyp owoce GRUBO. Kruszonki ma być mega dużo, to danie to kruszonka!
  • Piecz ok. 30 min. w temperaturze 190 stopni.
  • SZAMAJ NA CIEPŁO :D Mmmm.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki