Szarlotka z recyklingu
Po zrobieniu soku jabłkowego zostało mi sporo musu (od przecedzania soku przez sitko), więc powstała pyszna szarlotka! :)
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- mus z ok. 6 średnich jabłek
- 30 g margaryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Wykonanie:
- Wymieszaj suche składniki na ciasto, następnie dodaj do nich posiekaną margarynę. Wyrabiaj ciasto rękoma (lub robotem) aż składniki dobrze się połączą.
- Ok. 10% ciasta odłóż na kruszonkę.
- Resztę ciasta przełóż do tortownicy i dokładnie je rozprowadź, również na wysokość połowy brzegów.
- Roztop margarynę i połącz składniki na nadzienie. Nie musi być gorące. Wyłóż nadzienie na ciasto.
- Pozostałą część ciasta (ok. 10%) rozkrusz dłońmi na kruszonkę. Dodaj ekstra ok. łyżkę mąki. Obsyp ciasto.
- Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz