Szarlotka z recyklingu


 

Po zrobieniu soku jabłkowego zostało mi sporo musu (od przecedzania soku przez sitko), więc powstała pyszna szarlotka! :)

Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • mus z ok. 6 średnich jabłek
  • 30 g margaryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
Wykonanie:
  • Wymieszaj suche składniki na ciasto, następnie dodaj do nich posiekaną margarynę. Wyrabiaj ciasto rękoma (lub robotem) aż składniki dobrze się połączą. 
  • Ok. 10% ciasta odłóż na kruszonkę.
  • Resztę ciasta przełóż do tortownicy i dokładnie je rozprowadź, również na wysokość połowy brzegów.
  • Roztop margarynę i połącz składniki na nadzienie. Nie musi być gorące. Wyłóż nadzienie na ciasto.
  • Pozostałą część ciasta (ok. 10%) rozkrusz dłońmi na kruszonkę. Dodaj ekstra ok. łyżkę mąki. Obsyp ciasto.
  • Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki