Ciasto marchewkowe z recyklingu
Po zrobieniu soku marchwiowego zostało mi sporo wytłoczyn, więc powstało ciasto marchewkowe! :)
Składniki:
- wytłoczyny z ok. 6 średnich marchewek
- woda do zalania wytłoczyn - ok. 1/2 szklanki
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml oleju rzepakowego
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g orzechów włoskich
- trochę margaryny do wysmarowania formy
Wykonanie:
- Wytłoczyny z marchewek zalej wodą, dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
- Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika. Wymieszaj dokładnie te wszystkie suche składniki.
- Do suchych dodaj mokre (marchewkowe) i dokładnie mieszaj. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj trochę wody. Powinno być lekko lejące się, jak ciasto na gofry.
- Posiekaj orzechy na dość drobne kawałki. Dodaj do ciasta.
- Wylej ciasto do średniej formy (np. jak na babkę lub mniejszą tortownicę), piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz