Ciasto marchewkowe z recyklingu


Po zrobieniu soku marchwiowego zostało mi sporo wytłoczyn, więc powstało ciasto marchewkowe! :)

Składniki:

  • wytłoczyny z ok. 6 średnich marchewek
  • woda do zalania wytłoczyn - ok. 1/2 szklanki
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • trochę margaryny do wysmarowania formy
Wykonanie:
  • Wytłoczyny z marchewek zalej wodą, dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika. Wymieszaj dokładnie te wszystkie suche składniki.
  • Do suchych dodaj mokre (marchewkowe) i dokładnie mieszaj. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj trochę wody. Powinno być lekko lejące się, jak ciasto na gofry.
  • Posiekaj orzechy na dość drobne kawałki. Dodaj do ciasta.
  • Wylej ciasto do średniej formy (np. jak na babkę lub mniejszą tortownicę), piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki