Wegańskie pierogi ukraińskie
Idealne: miękkie, nie rozklejają się, proste w przygotowaniu ❤❤❤
Składniki na ciasto (ok. 30 średniej wielkości pierogów):
- 250 g mąki pszennej
- ok. 50 ml ciepłej wody
- 5 łyżek zimnej wody
- 2 łyżki oleju - 20 ml
- pół łyżeczki soli
- niewielka szczypta kurkumy dla koloru
Składniki na farsz:
- 2 średnie ugotowane i zgniecione ziemniaki
- 1 kostka wędzonego tofu rozgniecionego widelcem
- 1 średnia cebula podsmażona (drobne kostki)
- 1 łyżka majeranku, oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego, pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli, mielonego kminku, wędzonej papryki
Przygotowanie:
- Do mąki dodaj sól, olej i kurkumę. Następnie dolewaj gorącą wodę i od razu intensywnie mieszaj i rozgniataj ciasto widelcem. Gdy składniki mniej więcej się połączą, dodaj 5 łyżek zimnej wody i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut ręcznie, by powstała zwarta, ale elastyczna kulka. Jeśli bardzo się kruszy, dodaj jeszcze troszkę wody (ciepłej). Jeśli lepi się do rąk, dodaj więcej mąki.
- Owiń ciasto folią spożywczą i przykryj gorącą miską (wystarczy miskę przelać wrzątkiem) na ok. 20-30 minut.
- Połącz składniki na farsz.
- Ciasto pokrój na 2 części, by łatwiej było wałkować. Podsypując odrobinę mąką, rozwałkuj, wytnij krążki, ulep pierogi, ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku (ok. 4 minuty, do wypłynięcia).
- SZAMAJ, bo dobre są.
Komentarze
Prześlij komentarz