Wegańskie pierogi ukraińskie

 



Idealne: miękkie, nie rozklejają się, proste w przygotowaniu ❤❤❤

Składniki na ciasto (ok. 30 średniej wielkości pierogów):

  • 250 g mąki pszennej
  • ok. 50 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżki oleju - 20 ml
  • pół łyżeczki soli
  • niewielka szczypta kurkumy dla koloru

Składniki na farsz:

  • 2 średnie ugotowane i zgniecione ziemniaki
  • 1 kostka wędzonego tofu rozgniecionego widelcem
  • 1 średnia cebula podsmażona (drobne kostki)
  • 1 łyżka majeranku, oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli, mielonego kminku, wędzonej papryki

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodaj sól, olej i kurkumę. Następnie dolewaj gorącą wodę i od razu intensywnie mieszaj i rozgniataj ciasto widelcem. Gdy składniki mniej więcej się połączą, dodaj 5 łyżek zimnej wody i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut ręcznie, by powstała zwarta, ale elastyczna kulka. Jeśli bardzo się kruszy, dodaj jeszcze troszkę wody (ciepłej). Jeśli lepi się do rąk, dodaj więcej mąki.

  2. Owiń ciasto folią spożywczą i przykryj gorącą miską (wystarczy miskę przelać wrzątkiem) na ok. 20-30 minut.

  3. Połącz składniki na farsz. 

  4. Ciasto pokrój na 2 części, by łatwiej było wałkować. Podsypując odrobinę mąką, rozwałkuj, wytnij krążki, ulep pierogi, ugotuj w dużej ilości posolonego wrzątku (ok. 4 minuty, do wypłynięcia).

  5. SZAMAJ, bo dobre są.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki