Wegański tort budyniowy

 



Przepis to totalny spontan :) Całkiem dobry jak na pierwszy raz. ALE: musi być w lodówce przynajmniej kilkanaście godzin, wtedy krem będzie dużo lepszy! Do dzieła:

1. Składniki - ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru (ok. 1 szklanki)
  • 25 g margaryny/wegańskiego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • ok. 150 ml mleka
  • trochę margaryny do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy
Wykonanie:
  • Rozpuścić i ostudzić margarynę/masło. 
  • W misce wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do sypkich składników dodać tłuszcz, mleko, sok z cytryny, startą skórkę cytrynową i dokładnie utrzeć mikserem.
  • Ciasto przełożyć do odpowiednio przygotowanej formy* i piec w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez ok. 25-30 minut**.
  • Ciasto pozostawić w formie na kilkanaście minut do ostygnięcia, po czym ostrożnie wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem.

2. Składniki - masa:

  • 1 saszetka budyniu waniliowego lub śmietankowego (ja używam budyniu bez składników pochodzenia zwierzęcego)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 g wegańskiego masła/margaryny
  • łyżeczka kurkumy dla żółtego koloru

Wykonanie:

  • Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją (tylko więcej cukru, 3-4 łyżki), na koniec dodaj kurkumę. Kiedy budyń troszkę wystygnie, po woli dodawaj masło/margarynę, ubijając masę trzepaczką lub mikserem. Ostudź masę.

3. Składniki - żel malinowy:

  • 100 g świeżych malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka agaru

Wykonanie:

  • Do rondla na gazie wrzuć maliny i cukier. Zgnieć maliny (np. tłuczkiem do ziemniaków). Po zagotowaniu bardzo po woli dodawaj agar, ciągle mieszając. Gotuj kilka minut do odparowania nadmiaru wody. Przestudź maliny przed nakładaniem na tort.

4. Składanie tortu:

  • Ostrożnie przekrój na pół ciasto, by otrzymać dwie warstwy tortu.
  • Możesz nasączyć ciasto; ja użyłam mieszanki kawy z rumem i likierem ciasteczkowym.
  • Nakładaj masę i maliny (dowolnie). Masa będzie dość miękka - nie martw się, wszystko stężeje w lodówce.
  • Udekoruj torcik dowolnie; ja posypałam wiórkami gorzkiej czekolady i położyłam świeże maliny.
  • A teraz włóż tort do lodówki na min. 5 godzin, by masy nabrały odpowiedniej konsystencji.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki