Wegańskie tofu makhani
Myślałam, że nie sposób przygotować autentycznych dań kuchni indyjskiej w domu. A jednak! Oto moje ulubione danie - makhani - czyli delikatny (jak na potrawy indyjskie), kremowy sos pomidorowo-maślany. Okazuje się, że można go w prosty sposób zrobić samodzielnie. Do dzieła!
Składniki (na 2 porcje):
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
- ½ dużej białej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 300 g passaty pomidorowej
- 50 g nerkowców
- 3 czubate łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka wegańskiego masła
Przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, kurkumy, soli i cukru
- 1/2 łyżeczki kuminu, cynamonu, ostrej papryki, wędzonej papryki, imbiru, pieprzu i kardamonu
Przygotowanie sosu:
- Rondel/niewielki garnek stawiamy na średnim ogniu i wlewamy ok. 3-4 łyżki wody. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Co jakiś czas dolewamy nieco wody.
- Blendujemy (w blenderze kielichowym lub ręcznym) dokładnie wszystkie składniki oprócz tofu i masła. Je zostawimy na koniec. Pamiętaj: blendujemy dokładnie, to znaczy trochę długo, jeśli Twój sprzęt nie jest wysokiej klasy.
- Sos wlewamy z powrotem do rondla/garnka, dodajemy ok. 30 ml/g wody (lub więcej, zależnie od preferowanej konsystencji sosu i gęstości passaty), przykrywamy i na małym ogniu krótko gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę wegańskiego masła.
- Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy (albo lepiej: obtaczamy w skrobi ziemniaczanej i wtedy smażymy). Wrzucamy do sosu pomidorowego.
- Szamiemy to w wielkim szoku, bo dobre wyszło. Mniam.
Komentarze
Prześlij komentarz