Dim sum ze szpinakiem i bobowiną
Wyglądają na czasochłonne i drogie (jeśli sugerować się cenami w licznych warszawskich azjatyckich food truckach)... A nie są!
Pierożki na parze dim sum można wypełnić dowolnym nadzieniem. Moje ostatnie dim sum zostały wypełnione dwoma rodzajami farszu i trudno powiedzieć, które były lepsze :)
Składniki na ciasto (16 pierożków):
150 g mąki pszennej
50 ml wrzątku
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie ciasta:
Przesiej mąkę do miski, a następnie dolej wrzątku. Ugniataj widelcem. Po minucie dodaj zimną wodę i olej. Wtedy ugniataj ciasto rękoma przez kilka minut. Uformuj wałek, który trzeba pokroić na 16 kawałków (trochę jak kopytka). Rozgnieć każdy krążek ręką, a następnie cienko rozwałkuj. Teraz możesz nakładać...
...Farsze!
- Farsz szpinakowo-pieczarkowy
- Farsz z bobowiną
Gotowanie na parze:
Sklejone z farszem saszetki ułóż w naczyniu do gotowania na parze tak, by się nie stykały. Moje naczynie jest metalowe, wyłożyłam je mokrą ściereczką bawełnianą, żeby dim sum się do niego nie przykleiły. Gotowanie każdej porcji na parze trwa ok. 5-6 minut.
Gotowe dim sum smakują najlepiej na ciepło z dipami, np. ulubionym rodzajem sosu sojowego czy pasty paprykowej. Mmm :)
Komentarze
Prześlij komentarz