Dim sum ze szpinakiem i bobowiną

 


Wyglądają na czasochłonne i drogie (jeśli sugerować się cenami w licznych warszawskich azjatyckich food truckach)... A nie są!

Pierożki na parze dim sum można wypełnić dowolnym nadzieniem. Moje ostatnie dim sum zostały wypełnione dwoma rodzajami farszu i trudno powiedzieć, które były lepsze :) 

Składniki na ciasto (16 pierożków):

150 g mąki pszennej

50 ml wrzątku

2 łyżki zimnej wody

2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie ciasta:

Przesiej mąkę do miski, a następnie dolej wrzątku. Ugniataj widelcem. Po minucie dodaj zimną wodę i olej. Wtedy ugniataj ciasto rękoma przez kilka minut. Uformuj wałek, który trzeba pokroić na 16 kawałków (trochę jak kopytka). Rozgnieć każdy krążek ręką, a następnie cienko rozwałkuj. Teraz możesz nakładać...

...Farsze!

Jak już powiedziałam, tutaj wchodzi w grę Twoja fantazja i/lub zawartość lodówki.

Moje propozycje:
  • Farsz szpinakowo-pieczarkowy
Podsmażona pół cebuli, czosnek, 2 pieczarki, ok. 100 g świeżego posiekanego szpinaku, doprawione sosem sojowym, chilli, gałką muszkatołową, curry, pieprzem, sokiem z cytryny. Na koniec łyżka mąki ziemniaczanej.

  • Farsz z bobowiną
Opakowanie bobowiny (u mnie kebabowej) podsmażone z porem, czosnkiem, startą marchewką, świeżą papryczką chilli i imbirem, doprawione solą, pieprzem, przyprawą kuchni chińskiej. Na koniec łyżka mąki ziemniaczanej.

Gotowanie na parze:

Sklejone z farszem saszetki ułóż w naczyniu do gotowania na parze tak, by się nie stykały. Moje naczynie jest metalowe, wyłożyłam je mokrą ściereczką bawełnianą, żeby dim sum się do niego nie przykleiły. Gotowanie każdej porcji na parze trwa ok. 5-6 minut. 

Gotowe dim sum smakują najlepiej na ciepło z dipami, np. ulubionym rodzajem sosu sojowego czy pasty paprykowej. Mmm :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki