Wegańskie superproste ciasto kakaowe
Ciasto do zrobienia w jednej misce. Potrzebujesz tylko miksera (blender też da radę!).
Składniki:
2 szklanki mleka roślinnego
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki dowolnego dżemu
1 łyżka octu
1/2 szklanki oleju
Przygotowanie:
Zmieszać w misce dokładnie mikserem wszystkie składniki. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Ciasto najlepiej jest piec w dużej blaszce. Keksówka (ciasto widoczne na zdjęciu) też da radę, natomiast wymaga to wydłużenia czasu pieczenia do ok. 65 minut, co może skutkować spieczonym wierzchem ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz