Wegańskie superproste ciasto kakaowe

 

Ciasto do zrobienia w jednej misce. Potrzebujesz tylko miksera (blender też da radę!).

Składniki:

2 szklanki mleka roślinnego

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody 

1 szklanka cukru

4 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki dowolnego dżemu

1 łyżka octu

1/2 szklanki oleju

Przygotowanie:

Zmieszać w misce dokładnie mikserem wszystkie składniki. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Ciasto najlepiej jest piec w dużej blaszce. Keksówka (ciasto widoczne na zdjęciu) też da radę, natomiast wymaga to wydłużenia czasu pieczenia do ok. 65 minut, co może skutkować spieczonym wierzchem ciasta.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki