Wegańska tarta budyniowa

 

Tarta uniwersalna, na którą można wrzucić ulubione owoce.

Składniki:

  • spód:

    250 g mąki pszennej
    120 g margaryny roślinnej
    2 łyżki cukru
    1/2 średniego dojrzałego banana
    szczypta soli

  • masa budyniowa:

    1 saszetka budyniu śmietankowego/waniliowego (proszek + 0,5 litra mleka roślinnego + 2 łyżki cukru)
    1 łyżka margaryny roślinnej

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na spód tarty zagnieść razem w misce, a następnie wyłożyć ciasto na blaszkę do tarty i ugniatającym ruchem rozprowadzić równomiernie (do samej góry brzegów). Zawinąć folią i włożyć do lodówki na 1-2 godziny, a następnie piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, a następnie dodać do niego łyżkę margaryny. Lekko przestudzić, od czasu do czasu mieszając.

3. Na lekko przestudzony spód wylać masę budyniową, ułożyć ulubione owoce. Całość piec 30 minut w temperaturze 140 stopni, a następnie pozostawić w ciepłym piekarniku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki