Wegańska tarta budyniowa
Tarta uniwersalna, na którą można wrzucić ulubione owoce.
Składniki:
- spód:
250 g mąki pszennej
120 g margaryny roślinnej
2 łyżki cukru
1/2 średniego dojrzałego banana
szczypta soli - masa budyniowa:
1 saszetka budyniu śmietankowego/waniliowego (proszek + 0,5 litra mleka roślinnego + 2 łyżki cukru)
1 łyżka margaryny roślinnej
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na spód tarty zagnieść razem w misce, a następnie wyłożyć ciasto na blaszkę do tarty i ugniatającym ruchem rozprowadzić równomiernie (do samej góry brzegów). Zawinąć folią i włożyć do lodówki na 1-2 godziny, a następnie piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, a następnie dodać do niego łyżkę margaryny. Lekko przestudzić, od czasu do czasu mieszając.
3. Na lekko przestudzony spód wylać masę budyniową, ułożyć ulubione owoce. Całość piec 30 minut w temperaturze 140 stopni, a następnie pozostawić w ciepłym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz