Cynamonki z orzechami
Aromatyczne cynamonowe drożdżówki kojarzące się ze szwedzkimi kanelbullar sprawdzają się idealnie jako przekąska do kawy.
Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 20 cynamonek):
500 g mąki pszennej
90 g cukru
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka roślinnego
szczypta soli
7 łyżek roztopionej margaryny lub oleju
Masa orzechowo-cynamonowa:
70 g roztopionej margaryny lub oleju
70 g cukru trzcinowego aromatyzowanego (np. cynamonem lub cytryną)
1 łyżka cynamonu
60 g posiekanych orzechów (np. laskowych, włoskich)
Przygotowanie:
Podgrzej mleko, odlej połowę do miski i rozpuść w niej drożdże, połowę porcji cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Przygotuj miskę z przesianą mąką pszenną, solą, cukrem, margaryną, mlekiem. Gdy zaczyn drożdżowy jest gotowy, dolej go do głównej miski i dokładnie wyrabiaj ręką przez kilka minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Przygotowuj masę. Roztopioną margarynę/olej połącz z cynamonem, cukrem, orzechami.
Ciasto po wyrośnięciu zagniataj przez chwilę, a następnie rozwałkowuj na kształt prostokąta. Posmaruj całość masą orzechową i zroluj wzdłuż dłuższego boku. Delikatnie odkrawaj nożem równe kawałki (powinno wyjść ok. 20 bułeczek). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj delikatnie z wierzchu olejem i zostaw na 20-30 min. do ponownego wyrośnięcia. Następnie włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Jeśli masz dwie blaszki cynamonek, najlepiej zamień je miejscami w piekarniku w połowie czasu pieczenia (po ok. 12 minutach), żeby nabrały równomiernych kolorów :)
Ciepłe cynamonki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz