Cynamonki z orzechami

 


Aromatyczne cynamonowe drożdżówki kojarzące się ze szwedzkimi kanelbullar sprawdzają się idealnie jako przekąska do kawy.

Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 20 cynamonek):

500 g mąki pszennej

90 g cukru

30 g świeżych drożdży

250 ml mleka roślinnego

szczypta soli

7 łyżek roztopionej margaryny lub oleju

Masa orzechowo-cynamonowa:

70 g roztopionej margaryny lub oleju

70 g cukru trzcinowego aromatyzowanego (np. cynamonem lub cytryną)

1 łyżka cynamonu

60 g posiekanych orzechów (np. laskowych, włoskich)

Przygotowanie:

Podgrzej mleko, odlej połowę do miski i rozpuść w niej drożdże, połowę porcji cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Przygotuj miskę z przesianą mąką pszenną, solą, cukrem, margaryną, mlekiem. Gdy zaczyn drożdżowy jest gotowy, dolej go do głównej miski i dokładnie wyrabiaj ręką przez kilka minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

Przygotowuj masę. Roztopioną margarynę/olej połącz z cynamonem, cukrem, orzechami.

Ciasto po wyrośnięciu zagniataj przez chwilę, a następnie rozwałkowuj na kształt prostokąta. Posmaruj całość masą orzechową i zroluj wzdłuż dłuższego boku. Delikatnie odkrawaj nożem równe kawałki (powinno wyjść ok. 20 bułeczek). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj delikatnie z wierzchu olejem i zostaw na 20-30 min. do ponownego wyrośnięcia. Następnie włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. 

Jeśli masz dwie blaszki cynamonek, najlepiej zamień je miejscami w piekarniku w połowie czasu pieczenia (po ok. 12 minutach), żeby nabrały równomiernych kolorów :) 

Ciepłe cynamonki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki