Czarno-białe muffinki


Lista składników (na porcję 12 muffinek):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z białą orkiszową)
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: borówki (po kilka na muffinkę)
Przygotowanie:
  1. Przygotuj dwie miski i 12 foremek (jeśli nie masz foremek do muffinek, papilotki można zrobić samodzielnie z folii aluminiowej wyłożonej papierem do pieczenia - wystarczy oba wycięte arkusze na siebie nałożyć i zacisnąć na niewielkim kubku, by odcisnąć kształt).
  2. Włącz piekarnik na 180 stopni.
  3. Przesiej mąkę, dodaj do niej cukier, proszek, sól. Zamieszaj.
  4. Do drugiej miski wlej mleko (zimne) i olej. Zamieszaj dokładnie trzepaczką, a następnie wlej do miski z suchymi składnikami. 
  5. Dokładnie połącz składniki, żeby nie zostały żadne grudki. Rozetrzyj je o ścianki miski.
  6. Połowę masy przelej do drugiej miski, dodaj kakao i cynamon.
  7. Obie masy nakładaj do foremek naprzemiennie - raz łyżka jasnej, a raz ciemnej masy. Zapełnij foremki w 3/4 wysokości.
  8. Udekoruj muffinki kilkoma borówkami.
  9. Piecz ok. 30 minut. Przed wyjęciem upewnij się, że są upieczone i ciasto nie zostaje na patyku.
  10. Zjadaj! 🍪


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pączki

Kremowy ramen

Pikantny bulion azjatycki