Czarno-białe muffinki
Lista składników (na porcję 12 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z białą orkiszową)
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżeczki kakao
- łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie: borówki (po kilka na muffinkę)
Przygotowanie:
- Przygotuj dwie miski i 12 foremek (jeśli nie masz foremek do muffinek, papilotki można zrobić samodzielnie z folii aluminiowej wyłożonej papierem do pieczenia - wystarczy oba wycięte arkusze na siebie nałożyć i zacisnąć na niewielkim kubku, by odcisnąć kształt).
- Włącz piekarnik na 180 stopni.
- Przesiej mąkę, dodaj do niej cukier, proszek, sól. Zamieszaj.
- Do drugiej miski wlej mleko (zimne) i olej. Zamieszaj dokładnie trzepaczką, a następnie wlej do miski z suchymi składnikami.
- Dokładnie połącz składniki, żeby nie zostały żadne grudki. Rozetrzyj je o ścianki miski.
- Połowę masy przelej do drugiej miski, dodaj kakao i cynamon.
- Obie masy nakładaj do foremek naprzemiennie - raz łyżka jasnej, a raz ciemnej masy. Zapełnij foremki w 3/4 wysokości.
- Udekoruj muffinki kilkoma borówkami.
- Piecz ok. 30 minut. Przed wyjęciem upewnij się, że są upieczone i ciasto nie zostaje na patyku.
- Zjadaj! 🍪
Komentarze
Prześlij komentarz